زندگی انسانی حق مسلم ماست!
گفتگوى على طاهرى با عباس صفائى از معلمان تهران

على طاهرى: اگر امکان دارد در ارتباط با تاریخچه دور نوین مبارزات معلمان برای خوانندگان ما توضیحاتی بدهید.

عباس صفائى: این دور نوین مبارزه  از سال 79_80 شروع شد. بانیان آن تنی چند از معلمان با سابقه بودند. این مبارزه فراز و نشیب هایی زیادی از سر گذارنده اما خوشبختانه همچنان پتانسیل اعتراضی خود را حفظ کرده است .

على طاهرى: چه تشکیلات و گروه هایی در این مبارزه سهیم هستند؟

عباس صفائى: اکثریت عظیم معلمان در چهار گوشه کشور٬ به همراه جمع کثیری از دانش آموزان و خانواده هایشان که خود شما در جریان می باشید.

على طاهرى: در آستانه 5 اکتبربرابر با 13 مهرماه روز جهانی معلم هستیم. مختصری در این رابطه توضیح بدهید .

عباس صفائى: ما می دانیم در اعتصاباتی که معلمان در سال 1340 در میدان بهارستان داشتند٬ یکی از معلمان به نام دکتر خانعلی شهید شد و به این خاطر 12 اردیبهشت روز معلم نامگذاری شد. از طرف دیگر در سال 1944 در اجلاسی که با حضور وزرای آموزش و پرورش 35 کشور تشکیل شد٬ روز 5 اکتبر 13 مهرماه  به عنوان روز جهانی معلم اعلام شد. در سال 1992 نجفی نماینده رژیم نیز در جلسه اتحادیه جهانی معلمان شرکت و قراردادهایی را امضا کرد و از اين سال به بعد این روز در ایران نیز پذیرفته شد. به یاد دارم در سالهای گذشته جلوی آموزش و پرورش تجمع کردیم. ما همچنان مصریم که این روز به عنوان روز جهانی معلم اعلام شود .

على طاهرى: پیوستن به این قرارداد برای شما چه اهمیتی دارد و چه کمکی به شما می کند؟

عباس صفائى: تا کنون 100 کشور به این اتحادیه جهانی معلمان پیوستند که یک وحدت رویه دارند و در ضمن در حوادث اخیر  و دستگیری معلمان٬ اتحادیه جهانی معلمان از معلمان حمایت کرد و اعلام کرد که دولت ایران باید مطالبات و خواسته های معلمان را از راه های منطقی حل و فصل کنند و بازداشت ها محکوم شد .

على طاهرى: در رابطه با حوادث اخیر جنبش معلمان که چگونه شروع شده و چگونه شکل گرفته است توضیح دهید .

عباس صفائى: در زمان خاتمی بعد از مبارزات دامنه دار و اعتراض به بی حقوقی و کم حقوقی طرحی در مجلس بسته شد. خاتمی دولت را موظف کرد که سریعا لایحه خدمات مدیریت کشوری را تقدیم مجلس کنند. متاسفانه بعد از کش و قوس های فراوان بعد از 20 ماه آن را به مجلس دادند٬ به قول خودشان دو سال کار کارشناسی کردند. اما وقتی آماده شد تا در بودجه آورده شود دولت احمدی نژاد خواستار استرداد لایحه شدند و گفتند به علت مشکل مالی خواهان استرداد این لایحه هستیم. این مسئله باعث شد تا معلمان دوباره اعتراض کنند و در جلوی در مجلس تجمع کردند. دولت احمدی نژاد اعلام کرد ما استرداد را لغو می کنیم و لایجه به شورای نگهبان رفت. شورای نگهبان هم از پنج فصل اول 20 اشکال گرفت. و همین مساله باعث اعتراض دوباره معلمان شد .

على طاهرى: وزیر آموزش و پرورش اعلام کرد متوسط حقوق معلمان 350 هزار تومان است. آیا این امر صحت دارد؟

عباس صفائى: حقوق معلمان از 230 هزار تومان شروع می شود تا 400 هزار تومان! اما با توجه به نرخ تورم و گفته خود دولت که زیر 450 هزار تومان خط فقر می باشد٬ این حقوق کفایت نمی کند. من بیش از بیست سال خدمت کردم. این فیش حقوق من است. چهارصد و دو هزار تومان قبل از کسورات می باشد که در نهایت یک صد و سی و سه هزار تومان برای من می ماند. من همکاری دارد 44 سال سابقه دارد و حالا بازنشست شده و مستاجر است.

على طاهرى: آمار و ارقام مردودین سال گذشته چهار و نیم میلیون و ترک تحصیلی ها بیش از  چهار صد هزار نفر بودند. آیا این آمار و ارقام صحت دارد؟ علت چیست؟

عباس صفائى: بله صحت دارد. شما اگر دانش آموز باشید از تک ماده ها و تبصره ها خبر دارید و می دانید دانش آموزان در دو درس با نمره 7_10 از تک ماده استفاده میکنند. در ضمن در مقطع ابتدایی معلمان به خاطر شرایط کاری مردودین را تقلیل می دهند. یکی از دلایل عمده مردودی از بین رفتن انگیزه است. معلمان دیگر انگیزه ای برای تدریس ندارند. معلمی که سه شیفت کار می کند٬ یا معلمی که در آژانس کار می کند و کنار خیابان بساط دست فروشی دارد٬ دیگر مجالی برای یادگیری و یاد دادن ندارد. سطح پایین رفاه و مشکلات معیشتی خود به خود به دانش آموزان منتقل می شود و انگیزه دانش آموزان برای تحصیل از بین می رود. در ضمن امکانات آموزشی ما مربوط به 40 سال پیش است. کتاب های درسی از لحاظ سطح علمی پایین است که این همه در آموزش تاثیر بسزایی دارند.

 

على طاهرى: در رابطه با دستگیری های اخیر و دستگیری خودتان بگویید .

عباس صفائى: ساعت 12 شب که خواب بودیم آیفون را زدند. همسرم گفت نیروی انتظامی با شما کار دارد. جلوی در رفتیم و کارت شناسایی خواستیم. کارت افسر اطلاعات نیروی انتظامی بود و حکم دادگاه انقلاب. ما با آنها به دادگاه انقلاب رفتیم. بعد تعهد گرفتند و ما را آزاد کردند. چندین نفر از همکاران ما هم اکنون در بازداشت به سر می برند به جرم اینکه با اس ام اس اعلام تجمع در مقابل مجلس را کرده بودند. من در جریان آزادی آنها تا این لحظه نیستم.

على طاهرى: آیا شما با وثیقه آزاد شدید؟ در رابطه با وضعیت دستگیری تان کمی بیشتر توضیح دهید.

عباس صفائى: ابتدا ما گروهی دستگیر شدیم سعی شد با ما به ملایمت رفتار شود. بازجویی چهار ساعت طول کشید و اتهام همیشگی همکاری با گروه های اپوزیسیون به ما زده شد. البته بعد که ما گفتیم این سوال ها انحرافی است چند کشیده از بازجو خوردیم. پرونده ما هنوز باز است. وثیقه های 25 میلیون تومانی گرفتند.

على طاهرى: با تشکر از وقتی که در اختیار ما قراردادید .

عباس صفائى: درود به شما و با تشکر متقابل !